Japán napelem farmok

Japánban az elhagyatott golfpályákból naperőműveket építenek

A közelmúltban, mialatt japánban fellendült a gazdaság, jóval több golfpályát építettek, mint amennyire szükség volt. Ráadásul ezek csak egy szűk társadalmi réteg szórakozását szolgálták. Mivel az 1990-es évek óta 40%-al csökkent a világon a golfozó emberek száma, így érthető módon egyre több használaton kívüli golfpályával találkozni.

Az évek alatt különböző ötletek születtek, hogy mihez lehetne kezdeni ezekkel a hatalmas birtokokkal. Úgy tűnik, hogy a legnagyszerűbb ötletettel a Kyocera cég állt elő:
Napelem erőművekké alakítják ezeket a területeket. A golfpályák tökéletesen alkalmasak erre a célra, hiszen nagy kiterjedésű nyitott területek, melyek sok napfényt kapnak.

A Kyocera első ilyen “napelemerőművét” máris építik Kyotoban. Itt összesen 23 megawatt energiát lesznek képesek előállítani napelemekkel! A tervek szerint 2017-re készül el, és 5-8000 háztartás áramellátását lehet majd vele biztosítani. A cég máris tervezi egy 92 megawattos napelem farm építését is, amely 32.000 háztartás áramellátásáért felelne.

Az elgondolás nagyszerű, hiszen Japánnak a 2011-es Fukushimai katasztrófa óta nagy szüksége van a megújuló energiákra, mint például a napelemek. Arról nem is beszélve, hogy ezzel egy második életet adnak a már nem használ golfpályáknak! 🙂

Az eredeti, angol nyelvű cikk: Business Insider